MÍSTNÍ GASTRONOMIE JE V POPŘEDÍ ZÁJMU NA ČEM SI KDE MŮŽETE POCHUTNAT ?
V poslední době stále více roste zájem o místní gastronomii a týká se to všech krajů naší vlasti. Každý region má totiž něco speciálního, něco specifického, něco netradičního, něco unikátního, prostě něco „nej, čím chce přilákat více turistů.
A co že to například může být? Tak třeba mrkvance, hábovka nebo jabkance. Že vám tato slova nic neříkají? Že jste je nikdy neslyšeli? Tak to pak neznáte regionální kuchyni zase tak dobře. Není to totiž jen svíčková, moravský vrabec, guláš nebo bramboráky. Do tradiční regionální kuchyně patří pokrmů mnohem více a celou řadu z nich je možné ochutnat jen někde. Často jsou totiž připravovány ze speciálních surovin typických pouze pro některý kraj. To je také jedna z cest, jak do konkrétního kraje či oblasti nalákat více návštěvníků. Pokud se totiž zamyslíme nad rčením „Jiný kraj, jiný mrav“, shodneme se na tom, že v gastronomii to platí možná zcela určitě. Pokusili jsme se zmapovat, jaké jedinečné specialitky je možné ochutnat v tom kterém kraji či regionu, na co se kde můžete těšit. Pojďme tedy společně navnadit naše chuťové pohárky.
Západní Čechy
Když se řekne „západní Čechy“ nebo „Plzeň“, téměř každému se na prvním místě vybaví pivo, v tomto případě to z Plzně. Jedná se o pivo, které je známé nejen u nás, ale také daleko za našimi hranicemi. Byli to také právě západní Čechy, které naší kuchyni dali jeden speciální knedlík, a to karlovarský. Jedná se o knedlík nekynutý, do nějž se přidává petrželka. A zapomenou u tohoto kraje nemůžeme ani na speciální kynutý bramborák, neboli „báč“, případně další jídla, do nichž se přidává pivo – například krkovička na pivu nebo jedinečný pivní štrůdl.
Jižní Čechy
Při slovech „jižní Čehy“ se jistě každému vybaví rybních a v nich ryby. Proto nás nepřekvapí, že hlavním lákadlem tohoto kraje jsou ryby připravené na desítky způsobů. Hlavní rybou je samozřejmě kapr, bez kterého si řada z nás nedokáže představit oslavu vánoc. V nabídce je ale ryb mnohem více. Často si také lidé v tomto kraji pochutnávali na zvěřině, oblíbené byly také kynuté knedlíny naplněné borůvkovým žahourem. To jsou také další jídla, která vám tady často nabídnou.
Severní Čechy
Severní Čechy jsou typické nejen svými horami, ale také například městem Žatec. To je známé svým kvalitních chmelem a tím také kvalitním pivem. Jeho konzumace se často doplňuje s polévkami, typické pro tento kraj jsou například chlebová nebo česneková. V této oblasti jsou také často sbírané houby, které se pak stávájí oblíbenou ingrediencí. Pochutnat si tady můžete například na skvělých houbových karbenátcích.
Východní Čechy
Nejvýznamnější pochutinou typickou pro tento kraj, přesněji pro Pardubicko, je samozřejmě perník. Jedná se o sladkost, která má již velmi dlouho tradici. A je to také jediný produkt odtud, který může využívat ochranu původu a pyšnit se zeměpisným označením EU. Východní Čechy se také velmi často zaměřují na med a produkty z něj vyrobené. Příkladem může být exkluzivní medovina z Hlinska. Jelikož je část kraje mírně kopcovitá, daří se tady pěstování brambor. To je také důvod, proč je této surovině věnována velká pozornost a značná část místní gastronomie ji využívá. Doporučit můžeme například jabkanec, což je sladký pokrm z obrambodového těsta.
Vysočina
Pokud někdo vysloví „Vysočina“, většině z nás se jistě vybaví drsnější klimatické podmínky, proměnlivé počasí a chudší životní poměry. Z toho také vychází co, na čem si tady můžete pochutnat. Odedávna byly hlavními surovinami brambory, luštěniny a chléb. A právě z těchto surovin pochází místní speciality. Ochutnat tady můžete například mrkvance, což jsou kynuté buchtičky plněné různě ochucenou mrkvovou náplní. Další specialitou je samozřejmě salám Vysočina, který se zrodil již v roce 1967 jako alternativa pro maďarský uherák. Zapít to pak můžete kupříkladu limonádou ZON, která pochází z Třebíče, kde se začala vyrábět v druhé polovině 19. století. Zřejmě nejznámější je jablečná příchuť, dnes si ale můžete vybrat z celé řady chutí. Mezi dětmi je oblíbená modrá pod názvem Laguna a má příchuť ovoce a bylin. Pro ty o něco starší je určen Kadovánek, což je bylinný likér připravovaný a nabízený v Kadově, v hospůdce U Janečků.
Jižní Morava
Při vyslovení slov „jižní Morava“ se jiště každému vybaví víno. Již nějakou dobu jsou za tímto skvělým mokem pořádány výlety. Dalším typickým produktem jsou znojemské okurky, které se přidávají například do znojemské pečeně. Za ochutnání jistě stojí také uzené, například s povidlovou omáčkou. Ze sladkých jídel nevynechejte meruňkové knedlíky, případně další pokrmy s použitím tohoto ovoce. Častou surovinou je také vinná réva, z té vzniká například vinné želé, horčice nebo olej. A to ještě není všechno. Známá a oblíbená je také Svatomartinská husa, jedinečné jsou svatební koláčky, nejen ve vinných sklepích jsou často konzumované škvarky.
Východní Morava
Východní Morava je regionem známým pro celou řadu skvělých jídel. Pokud bychom chtěli dát dohromady kuchařku s oblíbenými recepty tohoto kraje, měla by i stovky stránek. Nejtypičtejšími pro tento kraj jsou valašský frgál, valašská kyselica, moravská slivovice, moravské uzené, moravská kachna, moravské zabíjačkové hody, vlčnovské vdolky, slovácká klobása a řada dalších. Vyhlášené jsou ale také například borůvkové či ostružinové knedlíky.
Střední Morava
Také střední Morava, neboli Haná, může návštěvníky lákat na celou řadu specialit z okruhu gastronomie. Hanácká kuchyně je totiž velmi rozmanitá, pestrá a plná chutí. Hodně jídel odtud při své přípravě vychází z tvarůžků, příkladem může být polévka hanácká syrnica nebo loštická česnečka. Oblíbené jsou tvarůžky v pivním testíčku, často jsou využívány také při přípravě nádivek do různých druhů mas. V poslední době se velkým hitem staly tvarůžkové dezerty z dílky rodiny Poštulkových.Variantou valašské kyselice je místní zelná polévka hábovka, skvělé jsou škvarkové placky. Ze sladkých jídel nemůžeme opomenout hanácké tvarohové knedlíčky posypané perníkem a zalité ovocným přelivem nebo hanácké vdolky. Z nápojů nesmíte vynechat ochutnávku desítek druhů piv, ovocných moštů nebo různých pálenek.
Severní Morava
Na severní Moravě si často můžete pochutnat na jídlech, která byla ovlivněna našimi severními sousedy. Příkladem je bigos – variant tohoto jídla existuje několik, nejčastější je však verze z čerstvého a kysaného zelí spolu s červeným masem, uzeným bůčkem, klobásou, houbami a samozřejmě kořením. Někdy je přidáván i med. Co se týká Jeseníků, tady je specialit také hodně. Často jsou to nejrůznější pokrny pocházející ze zvěřiny nebo typických místních plodin. Za všechna jedinečná jídla bychom rádi zmínili například houbové špaldoto, bramborové placky s povidly a vlašskými ořechy, nudlové měšce plněné mletým masem se špenátem spolu se smetanovými bramborami, pohankový tabouleh nebo polévku z červené řepy.
A toto zdaleka nejsou všechny gastronomické unikáty, na které se v jednotlivých krajích můžete těšít. Jedná se pouze o jakýsi nástin, který by vás měl nalákat k cestě do konkrétního kraje. Jak je v posledních letech patrné, je gastronomie důležitým faktorem a společníkem při cestování, klade se na kuchyni stále větší důraz. Také jednotlivé kraje jsou si tohoto stavu vědomi, proto jsou to velmi často kulinářské zážitky, které s turistiku spojují a propagují. Při vašich cestách všem přejeme dobrou chuť.
Článek vznikl ve spolupráci s www.ceske-hospudky.cz
Doporučujeme navštívit
Penzion roku
Vybavení do přírody
Sammy welcomes you to your Droplet!
Things to do with this script
This message is coming to you via a simple NodeJS application that's live on your Droplet! This droplet is all set up with NodeJS, PM2 for process management, and nginx.
Run all pm2 commands using the nodejs user or a second instance of pm2 will start. The login and password are stored in the NODE_USER*
values you see when you call cat /root/.digitalocean_passwords
while logged in over SSH.
This app is running at port 3000, and is being served to you by nginx, which has mapped port 3000 to be served as the root URI over HTTP (port 80) -- a technique known as a "reverse proxy." We'll be teaching you how to use this technique right here on this page. If you want to kick the tires right now, try some of these things:
- SSH into your Droplet and modify this script at
/var/www/html/hello.js
and see the results live by callingpm2 restart hello
- Run
pm2 list
to see code scheduled to start at boot time - Run
pm2 delete hello
to stop running this script andpm2 save
to stop it from running on Droplet boot
Get your code on here
- SSH into your Droplet, and
git clone
your NodeJS code onto the droplet, anywhere you like - Note: If you're not using a source control, you can directly upload the files to your droplet using SFTP.
cd
into the directory where your NodeJS code lives, and install any dependencies. For example, if you have apackage.json
file, runnpm install
.- Launch your app by calling
pm2 start <your-file>
, then map the port your app runs on to an HTTP URL by runningnano /etc/nginx/sites-available/default
and adding anotherlocation
. Use the existing entry for the port 3000 "hello" app as a basis. - Call
sudo systemctl restart nginx
to enable your new nginx config. - Call
pm2 save
to schedule your code to run at launch. - Repeat these steps for any other NodeJS apps that need to run concurrently -- schedule them to run at boot time on whatever internal port you like using PM2, then map that port to an HTTP/HTTPS URL in the nginx config. Build out the URL directory structure you need by mapping applications to URL paths; that's the reverse proxy method in a nutshell!
Get production-ready
There's a lot you'll want to do to make sure you're production-ready.
- Set up a non-root user for day-to-day use
- Review your firewall settings by calling
sudo ufw status
, and make any changes you need. By default, only SSH/SFTP (port 22), HTTP (port 80), and HTTPS (port 443) are open. You can also disable this firewall by callingsudo ufw disable
and use a DigitalOcean cloud firewall instead, if you like (they're free). - Register a custom domain
- Have data needs? You can mount a volume (up to 16TB) to this server to expand the filesyem, provision a database cluster (that runs MySQL, Redis, or PostgreSQL), or use a Space, which is an S3-compatible bucket for storing objects.